Gifta


Förberedelser

 

Pete

Pete

Canon 5D Mark II, 50/1,2L


Jag hyrde två objektiv till bröllopet som jag fotade i lördags. Ett Canon 50/1,2L och ett 16-35/2.8L. Jag lämnade tillbaka dem i måndags. Nu har jag, minst sagt, abstinens. Visst klarar jag mig utan 50/1,2L, men vidvinkelzoomen... När jag fotade bröllopsminglet (var inte med på middagen och festen) använde jag mig nästan uteslutande av den.

Jag måste ha en.

Nu!

En kik

Smakprov.


Testing testing


Då ska vi se.
Objektiv: Canon EF 50/1,8, 1/60, f 1,8 - riktigt rutten belysning.

Bild 1 tagen med Canon EOS 40D, ISO 1600 (högsta ISO)
Bild 2 tagen med Canon EOS 5D Mark II, ISO 6400 (högsta ISO)
Bilderna är inte efterbehandlade.

Jag tycker inte att 40D:n presterar dåligt alls. Fotar man dessutom i RAW kan man ju fixa till exponeringen i efterhand.
Men det är kul att se skillnaden.

UPDATE: Gah! Vem har spillt kaffe på soffan!?

Fint

Nu har jag fotat lite med 5D:n.
Fint.
Mmmmm...
Fint.

Nöjd.

Checklist

På lördag ska jag fota bröllop. Roligt. Nervigt. Pirrigt. Men roligt. Jag har inte bestämt hur jag ska göra med min hyfsat nyligen införskaffade 40D. Eftersom jag fått ett antal förfrågningar att fotografera bröllop kändes det som en logisk investering att skaffa en fullformatare och hyra några L-objektiv till en början. 40D:n får förmodligen agera backup i händelse av att något händer. Jag är verkligen inte missnöjd med min 40D, tvärtom. En mer prisvärd kamera får man leta efter, men jag har elva bröllop bokade i år, eventuellt fler. Eftersom jag föredrar befintligt ljus framför blixt, blir det tufft att klara sig med 40D:n. Den presterar väldigt bra i dåliga ljusförhållanden, men ska jag fota enbart med den blir jag tvungen att använda blixt. Och det vill jag inte. Det är inte det att jag har något emot det, då jag förmodligen kommer köpa en blixt längre fram, men jag vill pröva mig fram utan och se hur det går. De brudpar som kontaktat mig är fullt medvetna om att jag fotar enbart med befintligt ljus. Tilläggas bör väl också att jag inte tar något betalt innan juni. Det känns inte rätt, då jag aldrig fotat bröllop tidigare. Mitt enda krav är att jag får lov att använda bilderna på en hemsida som jag förhoppningsvis har färdig inom kort. Hittills har ingen haft några invändningar.

Så. Utrustningen. Jag kommer, när det är dags att fota det första bröllopet på lördag, att ha med mig:

En Canon EOS 5D Mark II
En Canon EOS 40D

5x2 GB Minneskort (Ja, 5D:n lär väl äta upp samtliga j-t fort, speciellt eftersom jag fotar RAW, med tanke på de 21,1 MP... Det handlar dock inte om en heldag, så jag kommer att klara mig. Nästa bröllop är i maj - innan dess lär jag skaffa fler med större kapacitet. Dock inte över 4 GB)

Batterier och laddare.

Tamron 28-75/2,8 Macro
Canon EF 50/1,2L (hyrd)
Canon EF 50/1,8 (backup)
Canon EF 35/1,4L (hyrd)
Lensbaby 2,0

Jag kommer använda 40D:n med 35/1,4L samt 50/1,2L vid förberedelserna. I kyrkan blir det 5D:n med Tamron 28-75 2,8. Visst hade det varit trevligt att fota med en 70-200 2,8 IS istället. Oh yes. Eventuellt skippar jag 35/1,4:an och hyr en telezoom istället. Jag har inte bestämt mig än. Min budget tillåter bara två hyrobjektiv.
Och så var det ju 50/1,2L. Eftersom jag inte använt fullformat tidigare hade det kanske varit mer logiskt att köra med 85/1,2L istället för 50, men, men. 50 it is. Har jag tid kommer jag skifta 50/1,2L mellan bägge kamerorna och på så sätt få mer tele i och med brännviddsförlängningen på 40D:n. Är jag luddig nu? Strunt samma. Jag fattar i alla fall vad jag menar. Och det är ju bra.

Porträtten efteråt tar jag med 5D:n och 50/1,2L. Lensbabyn åker eventuellt fram om det finns tid att experimentera, men det är ingen prio om man säger så.

Brudparet i fråga hade tänkt låta sina vänner fota, så skulle det gå helt åt skogen (säg, skulle jag bli förlamad i armarna eller glömma bort hur man hanterar en kamera) slaktar de mig inte. Det känns rätt bra. Pressen blir inte lika stor. Det betyder dock inte att jag går runt och småfotar lite halvlojt och dricker Pucko. Jag har förberett det här i månader. Jag kommer fota manuellt, eftersom det ger mig större kontroll, eventuellt varvat med bländarprio. Jag kommer inte engagera mig mindre för att jag inte tar betalt. Det är snarare tvärtom. Jag kommer kämpa dubbelt så mycket för att visa att jag kan leverera.

Vigseln är kl 17.

Skiner solen är det ju trevligt. Om inte. Nähä.

Hello gorgeous

Hello gorgeous

Sparkonto, schmarkonto. Om jag dör imorgon har jag ändå ingen nytta av det.

(Snälla gud, låt mig inte dö imorgon, snälla... *tar i trä*)

Liten

b4

RSS 2.0